Påminn mig

Kommer på Blu-ray & DVD i juni!

Trassel

Om filmen

Flynn Rider (röst av Måns Zelmerlöw), kungarikets mest eftersökta (och charmiga) tjuv, väljer ett hemligt torn som sitt gömställe djupt inne i skogen. Där blir han tillfångatagen av Rapunzel (röst av Molly Sandén), en vacker och modig tonåring vars gyllene hår är förtrollat och 23 meter långt. Rapunzel ser den snygge tjuven som en väg ut ur tornet där hon avtjänar ett livslångt utegångsförbud. Snart beger sig det udda paret ut på ett riktigt trassligt, hårresande och actionspäckat äventyr med bl.a. en superpolishäst, en hjälpsam kameleont och ett läskigt gäng banditer. Ett äventyr med oväntade hjältar, beräknande skurkar, skratt, action och hår... massor av hår. Disneys Trassel är en äventyrskomedi för hela familjen. Trassel når biograferna i februari 2011 i Disney Digital 3D.

Roliga fakta

En hårresande upplevelse

• Rapunzel har 23 meter långt gyllene hår och över 100 000 individuella hårslingor

• Man var tvungen att skapa en speciell programvara för att simulera hårets rörelser. Ingen hade tidigare animerat så mycket hår och ingen kvinnlig huvudrollsinnehavare hade någonisn haft så mycket hår!

• Om man lade alla hårstrån från ett enda huvud, som är 30 cm långa vardera, på rad, skulle de sträcka sig nästan 4,2 mil. Om alla hårstrån på Rapunzels huvud lades på rad, skulle de sträcka sig nästan 300 mil.

• Tio kvinnor från produktionen lät håret växa när filmen gjordes. Till slut klippte de av ungefär 25 centimeter vardera för att donera till en organisation som gör peruker av äkta hår till personer som tappat håret på grund av sjukdom.

• Programvaruingenjören Kelly Ward (en av de tre programvaruexperter som är ansvariga för skapandet av hårsimuleringen till Rapunzel och filmens alla huvudrollsinnehavare) studerade hår när hon tog sin doktorsexamen i datavetenskap, och har specialiserat sig inom detta område de senaste tio åren. Hon betraktas som en av de ledande experterna i området.

Detaljer, detaljer

• Filmen visar en spännande klimaktisk scen med en skimrande horisont fylld av lyktor. Varje lykta har sin egen animerade eld som består av 10 000 mikroskopiska ljusenheter. Det högsta antalet lyktor i en tagning är 46 000 lyktor, vilket är lika med 460 miljoner ljuspunkter!

• Vattenfallet och bäcken i torndalen animerades för att överensstämma med vattendragen och fallen i Kaliforniens Yosemite. Handledaren för specialeffekterna tog en tvådagarstur och spelade in över 150 videoklipp som referensmaterial. De grafiska formgivarna kunde sedan plocka ut sina favoritdrag. Vattenfallet består av över 10 miljoner individuella "enheter" med vattendroppar.

• Grizzly River Run i Disneys California Adventure Park användes som inspiration för vattenläckorna när den skrangliga dammen går sönder. I filmens slutscen, släpps 86 miljoner liter med virtuellt CGI-vatten ut när dammen kollapsar.

• Det är också meningen att den tjocka dimman som kryper sig in runt Gothel och Rapunzel i lägret ska symbolisera hur Gothel känslomässigt fördunklar och påverkar Rapunzel.

• Över 2 000 Mario Kart-lopp kördes av produktionsteamet i ett försök till att ta sig genom de långa och hårda arbetspassen med förnuftet i behåll!

Statister på plats!

• Den animerade rollistan i “Trassel” består av fem huvudrollsinnehavare, 21 skurkar och 38 bybor. För att skapa filmens dramatiska lyktscen bad man Disneys effekt-team att skapa en folkmassa med nästan 3 000 människor. Detta är den största folkmassa som studion någonsin har skapat till en dataanimerad film.

Hur den blev till

• “Trassel” är Walt Disney Pictures 50:e animerade långfilm.

• Regissörerna Byron Howard och Nathan Greno blev båda två intresserade av att bli animerare efter att ha besökt Disneys Animation Studio på Walt Disney World. Medan han väntade på att bli antagen i projektet, arbetade Howard som guide och brukade stå och titta genom fönstren på hur animerarna arbetade.

•Stjärnskotten Byron Howard och Nathan Greno tar över rodret genom att ingjuta ny talang från animeringsindustrins senaste generation med regissörer. Howard regisserade “Bolt” från Walt Disney Animation Studios, 2008. En animerad äventyrskomedi som drog in över 300 miljoner dollar över hela världen och belönades med 2 Golden Globe®-nomineringar (Bästa animerade film och Bästa originallåt), och en Oscar®-nominering för Bästa animerade film. Greno, med fjorton års erfarenhet av animering hos Disney, arbetade som manusansvarig på “Bolt,” och står som medverkande för animering och story på “Mulan,” “Björnbröder,” och “Familjen Robinson.”

• Animationschefen Glen Keanes dotter i verkliga livet, konstnären Claire Keane, är ansvarig för att ha designat och målat det berättande muralmåleriet som dekorerar väggarna i Rapunzels hem i tornet. I verkligheten inspirerades Glen av sin dotter när han hjälpte till med skapandet av Rapunzels karaktär då han hade hennes okuvliga personlighet och förkärlek till att rita på väggarna i åtanke.

ANNONS